Pil-installasjoner i offentlige rom

Pil i Hjertet har siden våren 2007 anlagt pileinstallasjoner i et knippe barnehager. 

Levende pil er både vakkert og spennende. Pilen er et levende materiale som blir finere etter som årene går samtidig som det er en miljøvennlig løsning. Når pilen blir 5–7 år vokser stokkene sammen, hullene blir mindre og man får et sammenvokst gjerde, tre eller hytte som er svært dekorativt. Pil er en svært hurtigvoksende og nøysom plante, den setter de første skuddene tidlig på våren og i løpet av noen få måneder har man en tett grønn installasjon. Pil er vakker, lett og føyelig å arbeide å leke med.

Man kan raskt skape mange spennende installasjoner og former som faller naturlig inn i hage og uterom. En gave til utålmodige hageeiere som ønsker raskt og ferdig etablert resultat. Her er det bare fantasien som setter grenser. Pilens egenskaper gjør den perfekt egnet til å skape et organisk miljø hvor den estetiske verdien kobles sammen med funksjon.

Før / Vår

Før / Vår

Etter / høst

Etter / høst

Huler, hytter og portaler i frisk pil

Hvilken sort pil brukes?
Flere forskjellige sorter pil kan brukes. Lengden på vidjene er 220 – 300 cm.

Oppbevaring av pilevidjer
Hvis du ikke skal bruke vidjene når du mottar dem, må du passe på å ikke sette dem i direkte sollys for å unngå inntørking. Oppbevaring før bruk bør være på en kjølig, skyggefull plass, gjerne på nordsiden av huset, du kan med fordel sette pilen med "beina" i vann et par dager før planting.

Når skal man plante
Fletting med frisk pil som skal få røtter, skal foregå i månedene mars, april og mai, helst så fort telen er gått.

Jorden klargjøres
Start med å lage en smal grøft der pilen skal plantes. Jorden bearbeides, om det er utmagret jord kan du blande kugjødsel eller hestemøkk inn i jorden.

Unngå ugress, hold på fukten
Det kan være en god ide å legge på sort plastikk eller jorddekke-matte, den holder ugress unna og holder på fukten. Hvis man vil unngå plastikk kan man eventuelt legge på et lag bark eller flis.
Første året er vann svært viktig, pilen må ikke tørke ut.

Planting av hytten/hulen/portalen
Pilevidjene stikkes loddrett i jorden 20-30 cm med 10 cm mellomrom (en håndsbredd). Vidjene bindes sammen i toppen. 

pproj2.jpg
haslevuke102009069_001.jpg
sommer2008190_001.jpg
HJEMMESIDEN.jpg
Foto (belgisk gjerde): Lars Levin

Foto (belgisk gjerde): Lars Levin

Belgisk gjerde

Pilen settes i jorden
Pilegrenene settes 30 cm skrått ned i jorden, med 15 – 20 cm mellomrom.
Først settes en rekke hvor alle pilene heller til høyre i en vinkel på 45 grader.
Deretter settes pilegrenene umiddelbart foran med retning venstre.

Det flettes
Når alle pilene er stukket i jorden begynner man flettingen.
Begynn i den ene enden og kryss en pilegren foran og den neste bak. Fortsett gren etter gren med skiftevis å flette annenhver gren foran/bak.

Avslutning
Når gjerdet er flettet kan man lage en binding med pilebark eller bast, bind i det øverste krysset, klipp av toppene rett over krysset.

Vedlikehold
De neste månedene er det viktig å vanne flittig, både på vidjer, blader og jord.                         Vidjene skal danne røtter og blader samtidig, så de er svært sårbare for uttørking. En gang i året klipper man sideskuddene. Skal du bruke avklippet til nye prosjekter er det viktig å klippe på vinteren etter bladene er falt av. Ellers kan du klippe pilinstalasjonene hele året.